RANA INTERVENCIJA

Prve godine života predstavljaju period brzog učenja.

Naime, do pete godine života naučno je  dokazana najizraženija neuroplastičnost mozga. Neuroplastičnost je sposobnost neurona da se granaju, šire, jačaju veze te da novi preuzmu ulogu oštećenih neurona. To je fenomen o kojem bi se moglo pisati naširoko i koji ćemo obraditi u zasebnom tekstu.

Ono na šta ovde želimo staviti akcenat jeste poticanje razvoja djece u periodu kad je neuroplastičnost najizraženija.

Zašto? Zato što je učenje i mijenjanje neuronskih obrazaca olakšano neuroplastičnošću i nakon pete godine se smanjuje intenzitet te i učenje biva teže i sporije nego u prvim godinama života. Neke sposobnosti i vještine kao što je razvoj govora ili motorike mogu se blagovremenom i kontinuiranom stimulacijom znatno unaprijediti i potaknuti u ovom uzrastu.

Da pojednostavimo, čestim izvođenjem određenih pokreta ili izlaganjem određenim stimulusima vi direktno utičete na razvoj mozga svog djeteta. Ponavljanjem određenih pokreta (pod nadzorom i uz savjete stručnjaka) mijenjate obrasce u mozgu koji dalje razvija sinapse i može dovesti do toga da dijete taj pokret usvoji i samostalno izvodi ukoliko nema dodatnih tjelesnih ograničenja koja to onemogučavaju. Ponavljanjem određenih glasova utičete na to da dijete oponaša te glasove i razvija govor. Isto tako dovodeći dijete kontinuirano u situaciju da osjeća određenu emociju bila to sreća, tuga ili strah vi utičete na samopouzdanje i emocionalnu stabilnost vašeg djeteta.

Da, zaista mnogo toga u dječijem razvoju zavisi od okoline.

Kada su u pitanju djeca koja kasne u razvoju ohrabrujuće je znati da je moguće poticati određene vještine. I bitno je krenuti na vrijeme. Da biste krenuli na vrijeme sa poticanjem razvoja vašeg djeteta vi prvo morate biti načisto s činjenicom da djetetu treba pomoć. To znači da vi morate da prihvatite da dijete kasni u razvoju i u tome vam može pomoći pedijatar, psiholog, defektolog, logoped i dr. Nemojte se sramiti tražiti savjet. Rana intervencija je usmjerena koliko na dijete toliko i na savjetovanje roditelja. Najbitniji član tima za ranu intervenciju upravo je roditelj.

Roditelj je taj koji najviše vremena provodi sa djetetom i koji će vježbe koje nauči kod terapeuta sprovoditi kontinuirano i svakodnevno.

KOME SE OBRATITI

Ukoliko niste radili genetska testiranja i prenatalno to utvrdili nakon rođenja djeteta vi ćete već u porodilištu biti obaviješteni da dijete ima Down sindrom. Prva osoba koja će vam tu biti dostupna za informacije jeste neonatolog. Budite slobodni da postavljate pitanja.

Ako dijete nema dodatne zdravstvene teškoće po izlasku iz bolnice dajte sebi vremena da se oporavite od poroda i da se povežete sa djetetom. Dijete sa Down sindromom kao i svako drugo dijete prije svega treba mnogo ljubavi. Tu vam ne treba pomoć, grlite, ljubite, mazite svoje dijete i ponosno ga predstavite svima.

Od pedijatra ćete biti obaviješteni o terminima kontrole i vakcinacije za dijete.  Do prve kontrole imate vremena da razmislite i zapišete sebi pitanja koja vas muče. Pedijatra otvoreno pitajte sve što vas zanima od toga šta je to Down do toga šta možete očekivati i kome se dalje obratiti.

Pedijatar će vam (u Brčko distriktu BiH) dati uputnicu za Centar za mentalno zdravlje gdje će dijete pogledati tim stručnjaka i odrediti koji nivo podrške vam je  potreban prvih dana. Najvjerovatnije će to prvobitno  biti pomoć somatopeda za bebu i psiholog za roditelje. S vremenom će vam se ponuditi i druge vježbe u skladu sa sposobnostima djeteta (logoped, fizioterapeut).

Tu ćete dobiti mnogo savjeta stoga pažljivo slušajte! I sarađujte. Budite redovni na tretmanima u centru ali isto tako ih redovno sprovodite i kod kuće.

U međuvremenu se možete javiti u Fondaciju Laila. Naš tim će vam rado pružiti podršku i dati odgovore na pitanja koja vas muče.

U Fondaciji možete zakazati informativni sastanak na kom ćemo vam detaljnije objasniti kakvu vrstu podršku nudimo (psiholog, defektolog, logoped) grupno i individualno – kako za dijete tako i za roditelje.

Usluge su  za naše korisnike potpuno besplatne i pozivamo Vas da nam se pridružite čim prije. Radujemo se novim drugarima i očekujemo Vas širom raširenih ruku.

Iskoristite svaki trenutak tog dragocjenog perioda života vašeg djeteta tako što ćete na vrijeme krenuti sa tretmanima, educirajte se, pitajte, ali i tražite pomoć za sebe kako bi bili jači i spremniji  pomoći svom djetetu.

Razmijenite iskustvo sa drugim roditeljima. Oni će Vam dati osim novih informacija i snagu za dalje. Dobićete novi pogled na svoju situaciju, uvid u lijepe strane Down sindroma ali i one malo teže.  U svakom slučaju ojačati će Vas na način na koji može samo  osoba koja je prošla ili prolazi isto što i Vi. Lijepo je znati da u svojoj borbi niste sami.

I znajte da nema pogrešnih pitanja, tu smo da odgovore tražimo skupa.

PITAJ DEFEKTOLOGA

Vaše pitanje može postaviti i  online, a naš defektolog će Vam odgovoriti čim prije.