Svjetski dan djeteta

U čast Svjetskog dana djeteta koji je ustanovljen 1954. godine od strane Generalne skupštine Ujedinjenih nacija 20. novembra, Fondacija “Laila” će skrenuti pažnju na važnost razvoja, napretka odnosno usavršavanja svakog mladog bića u našoj zemlji.

Fondacija se želi osvrnuti na sva društvena događanja u kojima učestvuju naša djeca, odnosno koliko je važno obezbjediti adekvatnu i nadasve zdravu zajednicu, kako bi iz iste svako naše dijete spoznalo važnost svog postojanja, te svoje djetinjstvo i život uopšte, gradilo u duhu prijateljstva, mira, ljubavi i sloge.

Na Svjetski dan djeteta želimo promovisati međusobnu interakciju i razumijevanje među djecom, te i dalje ići u pravcu obezbijeđenja inkluzije za svu djecu bez obzira na njihovo psiho-fizičko stanje, ali i podsjetiti sve nas da nikada ne odustajemo od:

   • prava na život djeteta,
   • najboljeg interesa djeteta,
   • prava na participaciju,
   • prava na nediskriminaciju.

U duhu Svjetskog dana djeteta, podsjetimo se  i na deset dječijih zapovijesti:

 1. Moje ruke su male, ne očekujte savršenstvo dok spremam krevet, crtam ili bacam loptu.
 2. Moje su noge kratke, usporite kako bih vas mogao stići.
 3. Moje oči nisu vidjele svijet kao što su vaše, pomozite mi da otkrijem svijet. Nemojte me sputavati.
 4. Kućni posao neće pobjeći. Ja neću još dugo biti malen – nađite vremena za igru sa mnom.
 5. Ja sam vaš poseban dar, tako sa mnom  i postupajte.
 6. Trebam vašu podršku dok rastem. Nemojte mi prigovarati i kažnjavati me. Zapamtite – možete prigovarati mojim postupcima, a da ne prigovarate meni.
 7. Pružite mi slobodu samostalnog odlučivanja. Dopustite mi da pogriješim kako bih mogao naučiti iz vlastitih grešaka. Tako ću jednog dana biti sposoban da donosim pravilne odluke.
 8. Nemojte se bojati otići bez mene na vikend. Potreban vam je odmor od mene, a i meni od vas. To je takođe odličan način da mi pokažete kako ste međusobno važni jedno drugom.
 9. Znam da je to teško, ali nemojte da me upoređujete s mojom braćom i sestrama ili sa drugom djecom.
 10. Nemojte raditi stvari umjesto mene. Tada osjećam da način na koji ja to radim nije dovoljno dobar i da vas razočarava.

Svjetski dan djeteta nije samo dan za slavlje, već i način da se podigne nivo svijesti o djeci širom svijeta koja trpe nasilje, eksploataciju i diskriminaciju. U nekim zemljama djeca su prisiljena da rade, da učestvuju u oružanim sukobima, žive na ulici, izložena su diksriminaciji zbog religije, okarakterisani kao manjina, ili se suočavaju sa neprijatnostima na osnovu poteškoća s kojima se nose…

Mi želimo i gradimo bolju budućnost za našu djecu, pridružite nam se!