Svjetski dan Down sindroma

Slavimo život svaki dan !

Down Syndrome International (DSI) službeno je odredio 21. Mart kao Svjetski dan osoba sa Down sindromom, te je isti prvi put obilježen u Singapuru 2006. godine, čemu su se mnoge organizacije u svijetu kroz razne događaje i aktivnosti pridružile ovoj proslavi, te se danas u cijelom svijetu gore pomenuti datum obilježava u znaku osoba sa jednim hromozomom više.

Sindrom Down je genetski poremećaj koji nastaje u trenutku začeća, uzrokovan prisutnošću jednog hromozoma više u organizmu, a koji su odgovorni za sve naše nasljedne karakteristike. Kako bi skrenuli pažnju društva na poštovanje prava osoba sa Down sindromom, na njihovu važnu ulogu u razvoju naše zajednice kao i svakog građanina BiH, Fondacija “Laila” želi nesebično doprinijeti poboljšanju životnog statusa svake osobe koja se nosi da Down sindromom. 

Dan 21. mart želimo obilježiti kroz razne manifestacije u želji slavljenja ljubavi, prijateljstva, sloge, jednom riječju života, te na taj način podsjetiti svaku osobu sa Down sindromom, ali i naše društvo na ljudsku jednakost svih nas, bez obzira na zdravstveni i socijalni status. 

Stoga, dođite na naše manifestacije, pružite podršku našim mališanima i svim sugrađanima koji žive život obojen Down sindromom, obucimo šarene čarape i slavimo život, slavimo ljubav…

Budi i ti dio promjene!
DONIRAJ za didaktičku igračku i knjigu i umanji roditeljsku brigu

Cilj projekta je formiranje “Didaktoteke” i omogućavanje djeci sa poteškoćama u razvoju, njihovim roditeljima, asistentima u nastavi, nastavnicima, stručnim saradnicima dostupnost didaktičkog materijala i stručne literature koja je neophodna u najvažnijoj fazi razvoja djeteta. Ovim projektom intenzivirao bi se individualni rad roditelja i djeteta kod kuće uz stručno savjetovanje terapeuta.