Svjetski dan osoba sa Down sindromom

Svjetski dan osoba s Down sindromom, 21. mart, je globalni dan svjesnosti koji se službeno obilježava od strane Ujedinjenih naroda od 2012. godine.

Datum za Svjetski dan osoba sa Down sindromom, koji je 21. dan 3. mjeseca, odabran je da označi jedinstvenost triplikacije (trisomije) 21. hromozoma koja uzrokuje Down sindrom.

Down sindrom je dio ljudskog stanja, univerzalno prisutan bez obzira na rasu, spol ili socijalno-ekonomsko stanje u 1 od 800 živorođenih, iako postoje značajne varijacije širom svijeta.

Na ovaj dan, osobe sa Down sindromom i oni koji žive i rade s njima širom svijeta organizuju i učestvuju u aktivnostima i događajima podizanja svijesti javnosti i kreiraju jedinstven globalni glas zagovarajaći prava, inkluziju i dobrobit osoba sa Down sindromom.

Osobe sa Down sindromom i njihovi roditelji susreću se problemima u svim životnim sferama, te je nekada potrebno samo malo volje i razumijevanja kako bi se prepreke prevazišle. Stoga apelujemo na zdravstvene, obrazovne i druge vladine i nevladine organizacije, pravna i fizička lica kako u Brčko distriktu Bosne i Hercegovine, tako i u cijeloj Bosni i Hercegovini, da doprinesu unapređenju inkluzije, zapošljavanju, ostvarivanju prava i cjelokupnoj dobrobiti osoba sa Down sindromom. Osobe sa Down sindromom imaju puno pravo da budu prihvaćene i uključene u društvo, kao cijenjeni i jednaki članovi zajednice.

Simbol Svjetskog dana sa Down sindromom su šarene čarape, i to nije slučajno i svakako NIJE iz razloga koji se često navodi: da osobe sa Down sindromom ne mogu upariti čarape.

Inicijativa je krenula od organizacije Down Syndrome International u sklopu kampanje „Puno čarapa“ ili #LotsOfSocks  kako bi potaknula ljude da započnu razgovor o različitosti, jedinstvenosti, uključenosti i prihvaćanju.

Danas obucite šarene čarape, pružite podršku osobama sa Down sindromom, započnite razgovor o jedinstvenosti, različitosti, prihvaćanju i uključenosti.

Birajmo da napravimo sigurno društvo za osobe sa Down sindromom i doprinesemo njihovom rastu i razvoju!